- - - - - -
hétfő, 24 június 2024

 

 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 


 

BESZÁMOLÓ

Téli családi napról

2022. december 2.

 

2022. december 2-án (péntek) délután tartottuk meg Téli családi napunkat, melyet a Babits Mihály Művelődési Központ előtti téren – mint központi hely - és további városközponti nevezetes helyeket érintve szerveztünk meg az érdeklődő családok és gyermekek részére.

 

A hideg idő ellenére 73 fő látogatott el hozzánk, s vett részt egy izgalmas, játékos családi vetélkedőn. A családok 5 állomást érintve jutottak vissza a Művelődési Központhoz, ahol a Télapó várta egy - egy csomaggal a gyerekeket.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni támogatóinknak a felajánlott mikulás csomagokat, melyekkel még szebbé tudtuk varázsolni ezt a délutánt.

 

Fő támogatóink:      

Garay János Gimnázium tanulói

Alisca Runners Futóegyesület

Szent Erzsébet Caritas RÉV Szenvedélybetegsegítő Szolgálat

Tolnatáj Televízió

 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 


 

 

Szülő és Pedagógus Fórum

 

Időpont: 2022. november 21. 1630

 

Helyszín: Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI könyvtára

                 7100 Szekszárd, Zrínyi u. 78.

 

Téma: Az internet veszélyei

Előadó: Dr. Buda Bernadett c. r. őrnagy

A programon részt vett:

-10 fő szülő

-5 fő pedagógus

 

A fórum a napjainkban felemerülő problémák közül az internettel foglalkozott. A nagy léptékben fejlődő technikával az ember nem tudja (sok esetben nem is akarja) tartani a tempót. Sokan visszasírják a régebbi időket, mikor nem volt még okos telefon, ahelyett, hogy megpróbálnának alkalmazkodni az új helyzethez. Fontos, hogy jártasságot szerezzenek az emberek az online felület használatában, mert így lehet a felnővő generációt megérteni, elfogadni. Nagyon érdekes volt, mikor bemutatásra került, hogy az ártatlannak tűnő szelfi mit el nem árul egy illetőről. Mennyi információ megtudható a közösségi oldalakra feltöltött képekből, milyen veszélynek tehetik ki magukat a gyanútlanok. Ezen gondolatok/témák mentén folyt az interaktív előadás. A résztvevők elmondták tapasztalataikat, véleményüket egy adott helyzettel kapcsolatban, illetve jó ötletek hangzottak el, hogy mit is lehet tenni a megfelelő internethasználat érdekében.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 


 

 

Beszámoló

Őszi családi napról

 

 

Az idei év szeptember 10. napján rendeztük meg a Humánszolgáltató Központ őszi családi napját, melynek a „Legyen örömteli őszünk” mottót adtuk.  

Programunk helyszíne hagyományaikhoz híven a Prométheusz park volt.

Az időjárás kedvezően alakult a délután folyamán, így nem volt akadálya eseményünk megvalósításának e csodaszép, napsütésese délutánon, melyen több mint 100 fő jelent meg.

 

Programjaink között szerepeltek:

 • kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, ahol 3 féle tevékenység közül választhattak a megjelentek,
 • színezősarok kicsiknek,
 • rejtvények gyerekeknek,
 • sportjátékok kicsiknek és nagyoknak,
 • népi játékok az egész családnak,
 • társasjátékokkal való ismerkedés,
 • Egészségfejlesztési Iroda egészségasztala,
 • a RÉV és Rendőrség játékos programja. 

A gyerekek a regisztrációt követően egy pecsétgyűjtő füzetet kaptak, amibe az egyes állomásokon való megjelenésük után egy- egy pecséttel gazdagodhattak. Ha mindegyik állomást végig járták, akkor a regisztrációs pultnál játékokat, könyveket, színezőket, valamint a Zsitvai Cukrászda által felajánlott fagyijegyet kaphattak ajándékba megérdemelt jutalomként.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni meghívott vendégeinknek és támogatóinknak – RÉV, Rendőrség, Egészségfejlesztési Iroda, Zsitvai Cukrászda -, hogy programjaikkal, felajánlásaikkal gazdagították és még színesebbé tették ezt a délutánt!

 

 

  A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 


 

 

BESZÁMOLÓ

Nyári Napközi

Erzsébet tábor 3. turnus

 

Időpont: 2021/2022 tanév

2022. 08.01. – 2022. 08. 05.

Helyszín:

Piac Placc Szekszárd

Tevékenység: (aláhúzással jelölendő)

CSOPORTOS SZOCIÁLIS MUNKA

KÖZÖSSÉGI SZOCIÁLIS MUNKA

Program megnevezése (címe):

Nyári Napközi

Vezető, vagy szervező feladatot ellátó személy neve, nevei:

Lovasné Bergman Magdolna

Bozsér György

 

Részletes leírása a megvalósult programnak:

 

 A Humánszolgáltató Központ harmadik heti nyári napközije Erzsébet Tábor keretében, augusztus 01. és augusztus 05. között került megrendezésre, a Szekszárdi Piac Placc területén, illetve külső helyszíneken.

 

Fontosnak éreztük, hogy 6-14 éves gyermekek számára lehetőséget biztosítsunk a saját korosztályban történő közös együttlétre. Kiemelten fontos része volt a napközinek a szociális kompetencia fejlesztés, kortárs csoportos közösségi tevékenységek, a sportolás fontossága, környezettudatos életmód elsajátítása, a kulturális értékeink megismerése, a hagyományok őrzése, a fogyatékkal élő emberek elfogadása, az együtt töltött hasznos idő élményének megélése.

 

A napközi 6-14 éves korosztály számára került meghirdetésre, természetesen az egyéni igényeket és testvér kapcsolatokat figyelembe véve. A napköziben 30 gyermek vett részt.

 

 

Az óvodai és iskolai szociális segítők közül 8 fő vett részt a nyári napközi lebonyolításában, emellett 3 fő önkéntes segítő támogatta a szervezőket.

 

A nyár napközi programjai napi szinten azonos tematika alapján épültek fel, elősegítve ezzel a résztvevő gyerekek szociális kompetencia fejlesztését, a szabálykövetés készségének fejlesztését.

 

Reggelente napindítóként kompetenciafejlesztő egyéni és csoportos játékok kerültek megvalósításra, mozgásos elemekkel kiegészítve.

Délelőttönként egészségtudatos életmód, művészeti, kulturális, és érzékenyítő foglalkozásokon vettek részt a gyermekek.

Délutánonként kézművesfoglalkozások, sporttevékenységek, társasjáték foglalkozásokra került sor.

A pénteki napon a hagyományőrzésé volt a főszerep Őcsénybe a Sárköz kapujába utaztunk a táborozó gyermekekkel.

 

A COVID-19 járvány megelőzése érdekeben fokozottan figyeltünk mind a helyiségek, asztalok, eszközök és kézfertőtlenítésre, valamint a személyi higiénia betartására. A napközi első napján a gyerekek életkorának megfelelően ismertettük a fertőzés veszélyeit és a megelőzés fontosságát.

 

2022.08.01.-én délelőtt a bemutatkozás, házirend, higiéniai szabályok megbeszélése mellett önismereti és csoportjátékokra került sor. Délután a Sárköz hagyományairól tekintettünk meg rövidfilmet. Ezután kitöltöttük a látottakkal kapcsolatos kvízt, majd régi és új gyöngyök felhasználásával karkötőket készítettünk. Majd sportfoglakozás keretében a szabadban labdás játékokkal játszottunk.

 

2022.08.02-án délelőtt az Egészségfejlesztő Iroda munkatársai kerestek fel bennünket. A délelőtt folyamán a „Tiszta kéz, tovább élsz” foglalkozáson a személyi higiéné került előtérbe, beleértve a kéz, a test és a szájhigiéniát is. Emellett csoportfoglakozás keretében megtervezték és megrajzolták csomagolópapírra „a mi közös házunk” -at. Délután a Balassa János Megyei Korházban kerestük fel az EFI munkatársait, ahol a gyerekek több csoportot alkotva ismerkedtek meg a Kórház Egészség-Tan Ösvényével. A foglalkozás célja az egészség megőrzésének fontosságára való felhívás volt. A sétányon, hét helyszínen, a testi-lelki egészség szempontjából fontos rizikófaktorra hívják fel a figyelmet, illetve segítenek a megelőzésben is.

 

2022.08.03.-án délelőtt muzsikus Kovács Gábor Hétmérföldes tarisznya című, zenés mesejátékát tekintettük meg. Ezután az újrahasznosítás jegyében tartott foglalkozást Kovács Gábor a gyerekeknek, ahol hangkeltő eszközöket készítettek üdítős dobozból, faspatulából, szívószálból. A gyermekek jól fogadták a programokat, lelkesen vettek részt rajtuk, szívesen kézműveskedtek, alkottak. A délelőtt folyamán önismereti csoportfoglalkozás keretében elkészítettük a mi virágainkat, melyen magukról osztottak meg információkat a gyerekek. Délután a kézműves foglalkozás keretében Sárközi bubák készültek. Ezt követően táncra perdültünk és gyakoroltuk a sárközi karikázó, csárdás és ugrós táncokat. Aki nem vett részt a táncban, annak lehetőséget biztosítottunk társasjátékozásra, sportolásra.

 

2022.08.04. -én a Humánszolgáltató Központ volt a hadiszállásunk. Reggeli után tejfölös és tejes dobozokba virágmagokat vetettünk. Ezután felkerestük az ÉFOÉSZ-t, ahol Garayné Zoltánné tartott a gyerekeknek érzékenyítő foglalkozást. Még a délelőtt folyamán ellátogattunk a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba, ahol tárlatvezetést biztosítottak számunkra, illetve kézműves és mesefoglalkozáson is részt vettünk. Ebéd után kompetenciafejlesztés keretében felkerestük a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Szövetségét, ahol a gyermekek megismerkedtek a fogyatékkal élők napi problémáival, kipróbálhatták a segédeszközeiket, játszhattak a vakok számára készített játékokkal. A Zsitvai Cukrászda felajánlása révén 2 gombóc fagyira tudtuk vendégül látni a résztvevő gyerekeket. A Humánszolgáltató Központba való visszaérkezésünk után sárközi keszkenőt varrtunk és hímeztünk.

 

2022.08.05. -én Őcsénybe kirándultunk. Elsőként a Rózsa Tanya élményfarmot kerestük fel, ahol a gyermekek a sárközi paraszt mindennapi életbe kaptak betekintést. Lehetőségük volt, állatok etetésére, gondozására, simogatására. Majd lovaskocsikázáson vett részt a csoportunk, ahol a kocsin ülve, a korábbi napokon megtanult sárközi népdalokat énekeltük lelkesen. Ebéd után a Közösségi Házban Minorits Jánosné népi iparművész tartott foglalkozást a gyermekeknek, ahol megismerkedhettek a Sárköz jellegzetes anyagaival, ruházatával, gyöngyökkel, hímzésekkel, azoknak ez elkészítési módjaival, láthattak viseletbemutatót, a lányok felpróbálhatták a sárközi nagybársonyt (pártát), a fiúk a pántlikás kalapot. Majd Csapai János magán tájházába látogattunk el, ahol a muzeológus tulajdonos tartott tárlatvezetést nekünk. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva érkeztünk meg napunk végén Szekszárdra.

A napközi programjainak összeállításakor iskolás korosztályt céloztuk meg, a végrehajtás során szembesültünk azzal, hogy pár gyermek iskoláskorú volt ugyan, de különféle magatartászavarokkal, dühkezelési problémával küzdött. Számukra külön felügyeletet és külön elfoglaltságot biztosítottunk.

 

A 2022/2023. tanévben megvalósuló nyári napközik során fontos a szociális kompetencia további fejlesztése. Szükségesnek tartjuk a napközik programjainak tematizálását.

A napközibe évről évre visszatérő gyermekek fejlődésében szemmel látható a pozitív változás. A résztvevő gyerekek visszajelzése alapján jövő nyáron is szeretnének a táborainkban részt venni.

 

 

 

Lovasné Bergman Magdolna                                                            Bozsér György

óvodai és iskolai szociális segítő                                          óvodai és iskolai szociális segítő

 

 

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 


 

Feljegyzés „Kiránduljunk örömmel”

 

Készítette: Bóváriné Enyedi Zita

Készült: Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

2022. augusztus 19.

 

Program felelősei: Orsós Anna esetmenedzser, Bóváriné Enyedi Zita esetmenedzser

Program megvalósulását segítő munkatárs: Nagy Zsófia esetmenedzser

 

A Szekszárdi Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ szervezésében „Kiránduljunk Örömmel” program valósult meg második alkalommal 2022. augusztus 19. napján 9:00 és 11:30 óra közötti időtartamban.

A program célja volt, hogy a gyermekeknek olyan aktív, élménydús programot tudjunk ajánlani, hogy a megélt élmények hatására önálló igényük legyen a közös kirándulásra családtagjaikat invitálva.

A program előtt 3 héttel a programot hirdető plakát és jelentkezési lap készült, amit az esetmenedzserek eljuttattak a saját ügyfélkörük részére, továbbá a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai, az Óvodai és iskolai szociális segítő munkacsoport részére, kérve a munkatársak segítségét a gyermekek toborzásában.

Első elgondolás szerint a gyermekek számára egy hosszabb kirándulás szervezése körvonalazódott, azonban a rendkívül meleg időjárás miatt a terv átgondolásra került. A módosított terv szerint a gyermekek a Humánszolgáltató Központba történő megérkezésüket követően kártyajátékkal, társasjátékkal töltik az időt a munkatársakkal, majd ezt követően az Energia Játszótérre sétálnak, ahol különféle játékokat próbálhatnak ki, majd a program zárásaként a résztvevők a Zsitvai Cukrászdában ehetnek egy fagyit.

A programra 12 gyermek jelentkezett, ebből 5 jelent meg. A gyermekek megérkezésüket követően frissítő üdítőt kaptak, majd az esetmenedzserek a kapcsolattartó helyiségben játszottak a gyermekekkel, amit a gyermekek nagyon élveztek. Ezt követően elsétáltak a játszótérre, útközben tízórai vásárlására került sor. A megvásárolt pékárút a játszótérre érve elfogyasztották, majd hintáztak, csúszdáztak, kergetőztek. A mozgás után a közelben lévő Zsitvai Fagylaltozóban minden gyermek általa választott ízesítésű fagylaltot fogyasztott.

A résztvevők visszajelzéséből az derül ki, hogy nagyon jól érezték magukat és kellemesen elfáradtak.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 


 

 

 

Beszámoló

„Mert játszani jó!” című Napközis Táborról 

2022. augusztus 8-12.

 

2022. 08. 08. – 2022. 08. 12. között került megrendezésre a nyári Napközis Tábor a Humánszolgáltató Központ szervezésében. A tábor „Mert játszani jó!” címen meghirdetésre került Szekszárd Járás területén. Összesen 32 kiskorú gyermek vett részt, akik Decs, Őcsény, illetve Szekszárd településekről érkeztek. A tanulók minden nap 08:00 és 16:00 óra között vehettek részt az életkoruknak megfelelően tervezett változatos programokban.

A tábort a Humánszolgáltató Központ munkatársai – az óvodai-iskolai szociális segítők, a fogyatékkosságügyi tanácsadó, az esetmenedzser és a családsegítő munkacsoportok tagjai –szervezték és valósították meg. Az eseményt a Humánszolgáltató Központtal együttműködő intézmények is tartalmasabbá tették. A rendezvényhez egy-egy programelem megvalósításával kapcsolódott a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, a Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, illetve a Zsitvai Cukrászda.

A Napközis Tábor élménypedagógiai foglalkozásai a gyermekek közösségben való együttműködésére fókuszáltak. A közösségi játékok során a résztvevők megtapasztalhatták a csapatban való gondolkodást és a közösen elért siker élményét. Az Egészségfejlesztési Iroda programja összhangban volt a szervezetünk által megfogalmazott közösségi értékekkel: a gyermekek számára olyan játékos feladatokat biztosítottak, melyek a résztvevőket közös problémamegoldásra ösztönözték, szociális kompetenciájukat fejlesztették.

Mivel a testmozgás az egészségtudatos életmód kialakításában fontos szerepet játszik, szervezőként kiemelt célként tűztük magunk elé a sport és mozgás szeretetének közvetítését. A szabadidős tevékenységek közül a kölyök fitnesz, a sorversenyek és labdás játékok alkalmával a gyermekek átélhették a csapatszellem pozitív hatásait. A szabadtéri programokat a Várkertben, az Energia játszótér és a Prométheusz parkban tartottuk. A Hadkiegészítő és Toborzó Iroda által a Várkertben felállított katonai akadálypályán a táborozók az egyéni képességeiket is megmutathatták, így az együttműködésre fókuszáló játékok, gyakorlatok mellett lehetőség volt versenyezni is.

Szerettük volna, hogy a tábor tematikájában egymás segítése, tisztelete és elfogadása is mutatkozzon meg. A Humánszolgáltató Központ fogyatékosságügyi tanácsadó munkatársa érzékenyítő foglalkozásokon keresztül ismertette meg a gyermekekkel a különböző fogyatékosággal élő emberek (hallás-, látás-, mozgássérült emberek) mindennapjait. Emellett bemutatta azt is, hogyan lehet segíteni a fogyatékossággal élő embereknek. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége rajzos foglalkozás keretében ismertette meg a gyerekekkel a szervezet működését, főbb tevékenységeit. Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara munkatársai segítségével a tábor résztvevői a gyakorlatban sajátíthatták el a személyes higiénia alapvető technikáit (például a megfelelő kézmosást), majd egy kis filmet tekinthettek a meg a gyermekek az egészségügyi szakma képviselőiről.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeumban bűvész előadáson vehettek részt a gyerekek, melynek nagy sikere volt. A kézműves foglalkozások során készítettünk a táborozókkal varrás technikával nyári manót, tolltartót, illetve papírból ragasztás technikával tengeri állatfigurákat, könyvjelzőket, karkötőket. A társasjáték barlang egész héten a táborozók rendelkezésre állt: a tervezett programok közötti időben kedvükre játszhattak kedvenc játékaikkal.

Ezúton szeretnénk megköszönni a tábor szervezésében és megvalósításában való közreműködést a Humánszolgáltató Központ munkatársainak, illetve azoknak a szervezeteknek, egyesületeknek és önkénteseknek, akik szívvel-lélekkel és szakmai tudásukkal segítették, hogy a táborozó gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodhassanak.

 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 


 

 

 

UTCAI ÉS LAKÓTELEPI SZOCIÁLIS MUNKA

Beszámoló

a 2022.07.27 napon megrendezett „Csavargás- helyett” futball kupáról

 

Előkészületek:

A „CSA-HE” futball kupa a SZMJV Humánszolgálató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Utcai (lakótelepi) szociális munka, mint szakmai tevékenység keretében került megrendezésre.

A sportesemény megrendezését megelőzően, az alábbi szervezési feladatok kerültek elvégzésre:

 • az ügyfelek körében felmérésre került a programon részt venni szándékozók hozzávetőleges létszáma,
 • a program helyszínének kiválasztása, ahol figyelembe kellett venni a megközelíthetőséget, a szükséges infrastruktúra meglétét,
 • szervezési feladatok, mint plakát, szóróanyag elkészítése,
 • hirdetés.

A résztvevők bevonásában nagy segítséget jelentett a SZMJV Humánszolgálató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Óvodai és iskolai szociális munkásai, akik a Szekszárd Járási területén propagálták a rendezvényt.

A jelentkezők létszámát tekintve - hagyományteremtő szándékkal - a jövőben is megrendezésre kerülő programra 20 gyermek jelentkezett. A jelentkezők több korosztályból és a járás egész területéről érkeztek.

Megvalósulás:

A programon végül 13 gyermek vett részt.

2022.07.27 napon a résztvevők az SZMJV Humánszolgálató Központ, Vörösmarty utcai épületénél gyülekeztek reggel 9.00 órakor.

 1. A programon lehetőségük volt a szülőknek szurkolni.
 2. A gyülekező után gyalogosan megközelítettük a Sport utcai UFC sportpályát.
 3. Rövid bemelegítés után a gyermekek csapatokba rendeződtek.
 4. A résztvevők számból adódóan három csapat alakult. A csapatok az alábbi neveken vettek részt a kupán: „Real Madrid”, „FC Barcelona” és a „Brazilok”. A csapatba sorolásnál a rendezők ügyeltek arra, hogy a korábban egymással baráti kapcsolatot ápoló gyerekek együtt játszhassanak. Az időjárás is kegyesnek bizonyult a résztvevőkhöz a hőség is hátérbe szorult szerdára.
 1. A három csapat egymással játszotta le mérkőzéseit. A mérkőzések fél órát tartottak a korosztályra, illetve a program időkeretére való tekintettel. A gyermekek sportszerűen játszottak a mérkőzések során, szabálytalanságok miatt nem szólt gyakran a síp, élvezték a játékot és szurkoltak egymásnak.

          A kupát a „Reál Madrid” csapata nyerte, nagyon szoros eredménnyel.

        A szervezők a programon résztevevő gyerekek és szülők visszajelzése alapján a programot sikeresnek gondolják és a hagyományteremtő szándék nevében is tervezik a jövő évben is megszervezni.      

 

Feljegyzést készítette:

 

Mailach Márk

utcai és lakótelepi szociális munkás, esetmenedzser

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 

 

 


 

 

 

BESZÁMOLÓ ERZSÉBET- NAPKÖZIKRŐL

2022. július 4 – 8.

2022. július 11 – 15.

 

 

Intézményünk az idei évben három pályázatot is benyújtott az Erzsébet Alapítvány felé „Erzsébet”-es nyári napközik megszervezésére, melyből az első kettőt július hónapra szerveztük.

Pályázatainkat az Alapítvány a nyertesek csoportjába sorolta, így 60 kisgyermeknek tudtunk egy – egy hetes ingyenes, programokban gazdag hetet biztosítani július hónap folyamán, melyet augusztus első hetében követ majd a harmadik „Erzsébetes” napközink.

 

A napközik iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, de mindenkinek volt lehetősége arra, hogy valamelyikbe bekerülhessen. A gyerekek nemcsak Szekszárdról, hanem Őcsényből, Decsről, Sióagárdról, Szedresből és Tolnáról is érkeztek hozzánk.

 

Nyári napközinkben  nagy hangsúlyt fektettünk a közösségfejlesztésre, célunk volt a gyermekek kapcsolatának erősítése, a közösségben való működés, a csapatban való gondolkodás, az egymás iránti tolerancia és a pozitív viselkedési szabályok erősítése. A gyermekek közösségépítő és önismereti csoportjátékokban vettek részt szinte mindennap. Sokan már a második nap régi ismerősként üdvözölték egymást és jó hangulatban, barátságban telt mind a kettő hét. Mindenki nyitottá vált és elfogadóvá, a nagyobbak szívesen segítettek a kisebbeknek, figyeltek rájuk és játszottak velük.

 

A tábor során célunk volt a gyermekekben az egészséges életmód, valamint a mozgás szeretetének erősítése. Részt vehetünk a Szekszárdi Fehérlófia Tájfutó SE szervezésében megrendezett mini tájfutó versenyen, ahol a gyermekek számára kevésbé ismert sportággal ismerkedhettek meg, mely minden gyermek tetszését elnyerte. Többször játszottunk a pályázati keretből vásárolt sportjátékainkkal is, melynek helyszíne a Várkertünk, valamint a Prometheusz- park volt, ahol rögtönzött focimeccset is rendezett edző kollégánk a gyerekeknek.   Elmondható, hogy a gyermekek szeretik a szabadban létet, a sportolást, a mozgást. Ezek elengedhetetlenek az egészségtudatos életmód kialakításában.

Mind a két héten egész napos programot biztosított a táborozó gyermekek számára a Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda, akiknek ezúton is köszönjük a nagyszerű programot. A gyerekek elsajátíthatták az elsősegélynyújtás alapjait, megismerkedhettek a defibrillátor használatával, az újra élesztés technikájával. Foglalkoztak a személyi higiéniával, a helyes kézmosással, a test és szájhigiéniával is. Bevezették őket az egészséges táplálkozás témakörébe is, megismerkedhettek a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjaival. A délután folyamán folytatódtak a programok, mely keretén belül a „Mozgásra fel” játékos kölyöktorna gyógytornász vezetésével, valamint a „Zöld nyomon”- a környezettudatos gondolkodás kialakítása játékos formában.

 

Kézműves foglalkozásaink során a tovább hasznosított alapanyagokkal való ismerkedés és felhasználási lehetőségeik voltak színen. Készítettünk a gyermekekkel tojástartók és anyagok segítségével tündéreket, valamint különböző alapanyagok felhasználásával barátság karkötőket is. Nagyon sok pet- palackot is sikerült összegyűjtenünk, melyből készültek malackás és egeres perselyeket, a gyerekek nagy örömére. Készültek az ötletesnél ötletesebb fűfejek is fűrészpor, fűmag és harisnya felhasználásával. A varrás rejtelmeibe is bevezettük a táborozókat, mely keretén belül készültek farmerból táskák, tolltartók, s készítettünk nyári manókat is.

 

A művészeti és kulturális örökségeink megismeréséhez nagyban hozzájárult a szekszárdi Vármegyeháza, a Babits Emlékház illetve muzsikus Kovács Gábor művészeti zenés előadása. A Vármegyeházán megtekinthettük a kiállítást, valamint egy kézműves foglalkozáson is részt vehettek a gyerekek, ahol a hímzésmintákkal ismerkedhettek meg. A Babits Emlékházban sem maradtunk programok nélkül. A muzeológus egy játékos tárlatvezetésen kívül még interaktív mesefoglalkozásra is meginvitálta gyermekeinket.

Kovács Gábor zenei előadását színesítette, hogy az újra hasznosítás jegyében tartott foglalkozást a gyerekeknek, mely keretén belül hangkeltő eszközöket készítettek.

 

A táborozó napközis csoporttal az első héten Óbányán jártunk egész napos kirándulás keretében, ahol 10 km-es túrán vettünk részt, mely során eljutottunk egészen Kisújbányáig, érintve a Ferde vízesést, valamint a Bodzás forrást is. Túránk során többször átkeltünk az erdei patakon is – köveken keresztül. Jól esett mindenkinek a reggeli és az ebéd a Pisztrángos tó mellett, ahol egy nagyot játszhattak is a gyerekek az ebéd elfogyasztása után. Ebéd után megtekintettük a Fazekas és Helytörténi Kiállítást a falu központjában. Fáradtan, de élményekkel gazdagon értünk haza a délután folyamán.

A második héten Pörbölyre kirándultunk a gyerekekkel. Délelőtt, a reggelit követően az erdei kisvasúttal a Malomtelelőig utaztunk. Visszafelé leszálltunk a vonatról az Állatmegfigyelő állomáson, ahol is gímszarvasokat és vaddisznókat nézhettünk meg. Egy rövid sétát követően érkeztünk vissza Pörbölyre, ahol megebédeltünk, majd megnéztük a Gemenc kincsei és a Gímszarvas kiállítást a gyerekekkel. Ezután következett a jégkrémezés és a játszás a játszótéren. Ez a nap is nagyon mozgalmasan telt, a gyerekek nagy megelégedésére.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 


 

 

 

BESZÁMOLÓ

 

„Madarak és fák napja” rajz- és fotópályázat

 

Pályázatunkat 2022. április elején hirdettük meg járásunk nevelési és oktatási intézményeiben, valamint az itt élő felnőttek számára. A beküldési határidő 2022. május 4-e volt.

Érkeztek pályázatok Szekszárdról, Őcsényből, Medináról, Szedresből, Decsről, Bátaszékről, Kölesdről.

Összesen 176 db pályamű érkezett be, melyből rajz 87 db, fotó pedig 89 db volt.

A technika, méret szabadon választható volt, mellyel éltek is a pályázók.

Nagyon nehéz helyzetben voltunk a rengeteg remek rajz és fotó láttán, de végül is sikerült meghoznunk a döntést.

 

 

Díjazottjaink:

RAJZPÁLYÁZAT

 

Óvodások:                    I. Jakabfi Sára                  Szekszárdi 2. Számú Óvoda, Kadarka Óvoda

                                   II. Nagy Nóra                   Az „Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde

                                   III. Balogh Sára                 Szekszárdi 2. Számú Óvoda, Kadarka Óvoda

 

                                   Különdíj          Juhász Zorka                Szekszárdi 2. Számú Óvoda, Kadarka Óvoda

 

 

Alsótagozat:                 I. Babits Zorka.                            Baka István Általános Iskola

                                  II. Szűts Ábel                                 Baka István Általános Iskola

                                  III. Horváth Sheron                         Őcsényi Perczel Mór Ált. Isk.

 

                                  Különdíj         Lehőcz Bíborka                        Garay János Ált. Iskola

 

 

FOTÓPÁLYÁZAT

 

Felsőtagozat:                I.  Gellért Fanni                   Őcsényi Perczel Mór Ált. Iskola

                                  II. Katona Máté                    Őcsényi Perczel Mór Ált. Iskola

                                  III. Kovács Jázmin                 Őcsényi Perczel Mór Ált. Iskola

 

 

Középiskola:

                                   Különdíj          Mathesz Erhard László       Kolping Katolikus Szakképző Iskola

 

 

Felnőtt kategória:         I.  Péti Andrea

                                  II. Radva Dóra

                                  III. Kékesi Anita

 

Díjazottjainknak szívből gratulálunk!

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 


 

 

Beszámoló

Családi napról

 

 

Ezen év májusában ismét lett lehetőségünk arra, hogy megrendezzük Családi napunkat, melynek a „Legyen örömteli napunk” mottót adtuk.  

Az eseményt 2022. május 7-én délután tartottuk meg az érdeklődő gyermekek és családjaik részére Szekszárdon a Prométheusz- parkban.

Az időjárás kedvezően alakult a délután folyamán, így nem volt akadálya eseményünk megvalósításának e csodaszép, napsütésese délutánon.

Mi, a Humánszolgáltató Központ munkatársai is nagy izgalommal és lelkesedéssel készültünk erre a napra.

 

Programjaink között szerepeltek:

 • kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak,
 • színező- és rajzolósarok,
 • rejtvények és rejtélyes feladatok különböző korosztálynak,
 • sportjátékok kicsiknek és nagyoknak,
 • népi játékok az egész családnak,
 • társasjátékokkal való ismerkedés,
 • Egészségfejlesztési Iroda egészségasztala,
 • RÉV játékos programja,
 • Helen Doron nyelviskola kézműves asztala,
 • Madarak és fák napja rajz- és fotópályázatunk díjátadója.

 

A gyerekek a regisztrációt követően egy pecsétgyűjtő füzetet kaptak, amibe az egyes állomásokon való megjelenésük után egy- egy pecséttel gazdagodhattak. Ha mindegyik állomást végig járták, akkor a regisztrációs pultnál plüssjátékot vagy a Zsitvai Cukrászda által felajánlott fagyijegyet kaphattak ajándékba megérdemelt jutalomként.

 

Nagyon köszönjük támogatóinknak – Zsitvai Cukrászda, RÉV, Helen Doron nyelviskola, Egészségfejlesztési Iroda – felajánlásaikat illetve részvételüket programunkon.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

  

 


 

 

BESZÁMOLÓ

TAVASZI JÁTSZÓHÁZRÓL

 

 

A Humánszolgáltató Központ húsvéti szünet ideje alatt, 2022. április 14-én –  április 19-én tavaszi játszóházat szervezett az érdeklődő gyermekek számára, naponta 8.00 – 16.00 óra között.

Programunkra április 14-én 14 gyermek, április 19-én 18 kisgyermek érkezett járásunk területéről.

Igyekeztünk a gyerekek számára minél tartalmasabb és érdekesebb programokat szervezni, amin örömmel vesznek részt.

 

Programjaink a következők voltak:

 

 • Az első napon Binder Borbála vezetésével részt vehettünk egy húsvéti előkészületekről és a népi szokásokról szóló játékos előadáson.
 • A második nap mesedélelőttön vehettünk részt a Babits - házban, mely programon Rubányi Anita múzeumpedagógus kalauzolt bennünket, majd átsétáltunk vele Mészöly Miklós emlékházban, ahol a gyerekek megtekinthették a kiálítást.
 • Elsétáltunk a Várkertben, valamint a Béla király téren játszottunk is a gyerekekkel.
 • Mind a két nap néztünk mesét is a gyerekekkel, a Nyúl Péter 1-2.
 • Volt társasjáték és közösségfejlesztő játék is.
 • Kézműves foglalkozáson húsvéti színezők, ajtódíszek, húsvéti képeslapok készültek.
 • Játékos feladatokkal, rejtvényekkel, szó totóval is készültünk. 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 


 

 

 

Beszámoló Farsangi Játszóházon való részvételről

2022. február 6.

 

 „Kölyökkarnevál és banyatánc” elnevezéssel farsangi játszóházat tartott a Babits Mihály Kulturális Központ 2022. február 6-án.

 

A rendezvényhez intézményünk is csatlakozott kézműves foglalkozással.

Öt kollégával voltunk jelen a programon, amelyen dekorgumiból különböző farsangi szemüveget és állatos álarcot, valamint papírból készült bohóc formájú könyvjelzőt és farsangi dekorációt készítettünk az érdeklődő gyermekekkel és szüleikkel együtt.

 

A jó hangulatról a Tücsök Zenés Színpad gyermek -, és ifjúsági csoportja, valamint a Csurgó Zenekar gondoskodott.

A programban szerepelt még fánkkóstolás, szörnyszelídítés és vidám kvízjáték is.

 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba.