- - - - - -
hétfő, 02 október 2023

 

Beszámoló

Családi napról

 

Idén ismét egy remek hangulatú és nagy érdeklődésre számot tartó Családi napot tudhatunk magunk mögött. A program a „Holdszivárvány” fantázianév alatt futott, mely kivételes természeti jelenségként szimbolikusan egy ritka, de szép esemény megrendezésére utalt.

 

Az eseményt 2023. szeptember 9-én délután tartottuk meg az érdeklődő gyermekek és családjaik részére Szekszárdon az Energia Játszóparkban.

Az időjárás kedvezett nekünk a délután folyamán, így nem volt akadálya annak, hogy a közel száz kisgyermek a szüleik társaságában felhőtlen, vidám órákat töltsön együtt.

A különböző korosztályoknak testreszabott játékokkal készültünk, így az igazán kicsik és a nagyobb gyerekek is megtalálhatták a nekik tetsző elfoglaltságot.

 

Programjaink között szerepeltek:

  • kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak,
  • színező- és rajzolósarok,
  • rejtvények és rejtélyes feladatok különböző korosztálynak,
  • sportjátékok kicsiknek és nagyoknak,
  • népi játékok az egész családnak,
  • társasjátékokkal való ismerkedés,
  • RÉV játékos programja.

 

A változatos kézműves foglalkozások, a népi- vagy a társasjátékok és a labdás ügyességi játékok is sikerélményeket és örömöt okoztak a gyermekeknek, akik a regisztrációt követően egy pecsétgyűjtő füzetet kaptak, amibe az egyes állomásokon való megjelenésük után egy-egy pecséttel gazdagodhattak. Ha mindegyik állomást végig járták, akkor a regisztrációs pultnál zsákbamacska meglepetés tárgyat, illetve a Zsitvai Cukrászda által felajánlott fagyijegyet kaphattak ajándékba megérdemelt jutalomként.

 

Köszönjük, hogy ennyien részt vettetek és velünk voltatok!

 

Nagyon köszönjük támogatóinknak – Zsitvai Cukrászda, RÉV – felajánlásaikat, illetve részvételüket programunkon.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 


 

 

BESZÁMOLÓ ERZSÉBET- NAPKÖZIRŐL

2023. augusztus 7-11.

  

Intézményünk az idei évben négy pályázatot is benyújtott az Erzsébet Alapítvány felé nyári napközik megszervezésére, melyből az első kettőt július hónapra, a második kettőt augusztus hónapra szerveztük.

Pályázatainkat az Alapítvány a nyertesek csoportjába sorolta, így 120 kisgyermeknek tudtunk egy – egy hetes ingyenes, programokban gazdag szabadidős programot biztosítani július és augusztus hónap folyamán.

 A napközik iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, de mindenkinek volt lehetősége arra, hogy valamelyikbe bekerülhessen. A gyerekek nemcsak Szekszárdról, hanem Őcsényből, Decsről, Sióagárdról, Szedresből, Alsónánáról és Tolnáról is érkeztek hozzánk.

 Nyári napközinkben  nagy hangsúlyt fektettünk a közösségfejlesztésre, célunk volt a gyermekek kapcsolatának erősítése, a közösségben való működés, a csapatban való gondolkodás, az egymás iránti tolerancia és a pozitív viselkedési szabályok erősítése. A gyermekek közösségépítő és önismereti csoportjátékokban vettek részt szinte mindennap. Sokan már a második nap régi ismerősként üdvözölték egymást és jó hangulatban, barátságban telt mind a kettő hét. Mindenki nyitottá vált és elfogadóvá, a nagyobbak szívesen segítettek a kisebbeknek, figyeltek rájuk és játszottak velük.

 A tábor során célunk volt a gyermekekben az egészséges életmód, valamint a mozgás szeretetének erősítése. Részt vehetünk több sportos programon, melyet edző kollégánk tartott a táborozóknak. A sportprogramok helyszíne a Prométheusz- park felújítása miatt egy közeli játszótér volt, ahol nem csak a focizni, hanem szabadon játszani, hintázni volt lehetőség.

 Egy - egy délelőtti programot biztosított a táborozó gyermekek számára a Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda, akiknek ezúton is köszönjük a nagyszerű programokat. A gyerekek csapatépítő játékokon vehettek részt, de volt zenei bingó, valamint mozgásos sor- és csapatverseny is.

Az újrahasznosítás témahetének jegyében kézműves foglalkozásaink során nagy hangsúlyt kapott a tovább hasznosított alapanyagokkal való ismerkedés és a felhasználási lehetőségek. Készítettünk a gyermekekkel virágcserepeket PET palackból, melyekbe korallvirágot is ültettünk, újságpapírból edényalátéteket, pólófonálból álomfogót és mini szőnyeget szőttünk, csipeszből állatfigurákat készítettünk, jégkrémes, tejfölös vödrökből tolltartókat, kincses dobozokat készítettünk.

 A művészeti és kulturális örökségeink megismeréséhez nagyban hozzájárult a szekszárdi Vármegyeháza programja, ahol az állandó tárlatot tekintettük meg, valamint egy kézműves foglalkozáson is részt vehettek a gyerekek, ahol egy baglyos kitűzőt varrhattak.

 A táborozó napközis csoporttal a héten a Porkoláb völgybe a Mészöly tanyához túráztunk.

A Mészöly tanyán múzeumpedagógus segítségével lehetőségünk nyílt megismerni Mészöly Miklós író munkásságát, használati tárgyait, alkotásainak helyszínét. A gyerekek mesét is hallgathattak, illetve egy kisfilmet is megtekinthettek az íróról. Rövid drámajátékok során kipróbálhatták a tanya mellett elhelyezkedő amfiteátrum formájú színpadot is.

A visszafelé vezető úton megálltunk a Kápolna térnél, ittunk a Remete-csurgó forrásból, és megtekintettük a Kisboldogasszony/Remete kápolnát is. 

Ebédünket a Kápolna téri játszótéren fogyasztottuk el, melyet követően lehetőségük volt a gyerekeknek a játszótéren szabadon is játszani.

Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk meg napunk végén Szekszárdra.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 


 

 

Beszámoló

Erzsébet napközi

2023.július 31.- augusztus 4.

 

A 2023. július 31. és augusztus 4. között megtartott nyári Erzsébet tábor fő helyszíne a Szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ volt. Minden reggel közös beszélgetőkörrel indult, ahol a táborozók megbeszélték az előző nap élményeit és tájékoztatást kaptak az aznapi programokról. A táborozókat három nagy csapatra osztottuk és a hét folyamán az volt a feladatuk, hogy a foglalkozások alkalmával abban a csapatban dolgozzanak együtt társaikkal. A csapatok a hétre választottak maguknak csapatnevet, plakátot készítettek magukról és csapat címert alkottak.

A tábori programok egyik legfőbb célja a gyermekek önismeretének fejlesztése volt. A programelem megvalósulását elősegítették a különböző önismereti gyakorlatok, érzékenyítő foglalkozások és az élő óriás társasjáték. A tábor minden napján volt lehetőség a szabad játékra és a szabad alkotói tevékenységre is. A színező és alkotó sarokban a gyermekek kedvükre készíthettek textilből, papírból és egyéb anyagokból használati tárgyakat és ajándékokat otthonra.

A délután folyamán foci volt minden mennyiségben, szabadtéren is és asztali csocsó formájában. A sport mellett a kézműves foglalkozások nagy sikert arattak a gyermekek körében. Az újrahasznosítás jegyében készültek filcvarrás technikával az aranyos „Macitasik” és emberke figurák. Ezen a héten került először kipróbálásra az élő óriás társasjáték. A játék során a táborozók különböző témájú kérdéseket, feladatokat kaptak, melyeket a csapattársak segítségével oldottak meg.

Számos más szervezettel együttműködve sikerült színesíteni az idei Erzsébet tábor programját. A tábori hét folyamán a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt, ahol visszatekertük az idő kerekét és Szekszárd város régi arcát ismerhettük meg az állandó kiállítás megtekintésével. Az interaktív foglalkozás során a sárközi hagyományokat ápolva közös éneklés kísérte a hegedűszót. A tárlatvezetést követően a sárközi motívumokkal festettek papírtányérokat a táborozók.

A Hadkiegészítő és Toborzó Iroda együttműködésével a Vármegye Háza kertjében egy katonai akadálypályán próbálhatták ki erejüket a fiatalok. Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai különösen izgalmas és komplex foglalkozással készültek a táborozók számára. A csapatban való együtt gondolkodás fontossága, az egészségmegőrzés és a zene szeretetét összegyúrva tartottak egy mozgalmas délelőttöt a gyermekeknek.

A Humánszolgáltató Központ fogyatékosságügyi tanácsadó munkatársa érzékenyítő foglalkozáson keresztül ismertette meg a gyermekekkel a különböző fogyatékosággal élő emberek mindennapjait.

A tábor folyamán Szálka településre kirándultak, ahol részt vettek egy tartalmas kézműves délelőttön, és egy interaktív természettudományos sétán, ahol madárodúk kerültek kihelyezésre az erdőben. Meglátogatták a szálkai tájház három kiállító termét, ahol Sárköz tájegység hagyományait bemutató értékeket tekinthették meg.

Ezúton szeretnénk megköszönni a tábor szervezésében és megvalósításában való közreműködést a Humánszolgáltató Központ munkatársainak illetve azoknak a szervezeteknek, egyesületeknek és önkénteseknek, akik szívvel-lélekkel és szakmai tudásukkal segítették, hogy a táborozó gyermekek sok-sok élménnyel gazdagodhassanak.

 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 


 

 

BESZÁMOLÓ ERZSÉBET- NAPKÖZIKRŐL

 2023. július 3 – 7.

2023. július 10 – 14.

 

 

Intézményünk az idei évben négy pályázatot is benyújtott az Erzsébet Alapítvány felé „Erzsébet”-es nyári napközik megszervezésére, melyből az első kettőt július hónapra, a második kettőt augusztus hónapra szerveztük.

Pályázatainkat az Alapítvány a nyertesek csoportjába sorolta, így 120 kisgyermeknek tudtunk egy – egy hetes ingyenes, programokban gazdag hetet biztosítani július és augusztus hónap folyamán.

 

A napközik iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, de mindenkinek volt lehetősége arra, hogy valamelyikbe bekerülhessen. A gyerekek nemcsak Szekszárdról, hanem Őcsényből, Decsről, Sióagárdról, Szedresből, Alsónánáról és Tolnáról is érkeztek hozzánk.

 

Nyári napközinkben  nagy hangsúlyt fektettünk a közösségfejlesztésre, célunk volt a gyermekek kapcsolatának erősítése, a közösségben való működés, a csapatban való gondolkodás, az egymás iránti tolerancia és a pozitív viselkedési szabályok erősítése. A gyermekek közösségépítő és önismereti csoportjátékokban vettek részt szinte mindennap. Sokan már a második nap régi ismerősként üdvözölték egymást és jó hangulatban, barátságban telt mind a kettő hét. Mindenki nyitottá vált és elfogadóvá, a nagyobbak szívesen segítettek a kisebbeknek, figyeltek rájuk és játszottak velük.

 

A tábor során célunk volt a gyermekekben az egészséges életmód, valamint a mozgás szeretetének erősítése. Részt vehetünk több sportos programon, melyet edző kollégánk tartott a táborozóknak, ezeknek a sportprogramoknak a helyszíne a Prométheusz- park, valamint közeli sportpályák voltak. Volt néptáncoktatás és reggeli Zumba is, sőt a Honvédség is járt nálunk egy nagyon színes és tartalmas programmal. A gyerekek a sakk alapjait is elsajátíthatták egy délutáni program keretén belül. Elmondható, hogy a gyermekek szeretik a szabadban létet, a sportolást, a mozgást. Ezek elengedhetetlenek az egészségtudatos életmód kialakításában.

 

Egy - egy délelőtti programot biztosított a táborozó gyermekek számára a Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda, akiknek ezúton is köszönjük a nagyszerű programot. A gyerekek csapatépítő játékokon vehettek részt, melyhez szervesen kapcsolódott intézményünk fogyatékoságügyi előadója is, aki érzékszervi játékokat hozott a táborozó gyerekeknek. De volt zenei bingó, valamint mozgásos sor- és csapatversenyek is.

 

Kézműves foglalkozásaink során a tovább hasznosított alapanyagokkal való ismerkedés és felhasználási lehetőségeik voltak színen. Készítettünk a gyermekekkel asztali tolltartókat, barátság karkötőket. A varrás rejtelmeibe is bevezettük a táborozókat, mely keretén belül készültek farmerból díszszívek, valamint maradék anyagokból baglyok, kulcstartók, telefontartó tokok és tulipánok is.

 

A művészeti és kulturális örökségeink megismeréséhez nagyban hozzájárult a szekszárdi Vármegyeháza programja, ahol éppen egy Bogár István kiállítást tekinthettünk meg, valamint egy kézműves foglalkozáson is részt vehettek a gyerekek, ahol egy könyvjelzőt hímezhettek. Egy mesét is meghallgathattunk a Szőlőőrzésről, melyet a meghallgatása után játékosan dolgozták fel a múzeum pedagógussal a mesét játékos formában. Jártunk a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban is, ahol megtekinthettük az aktuális kiállításokat, valamint kézműveskedhettünk is.

 

A táborozó napközis csoporttal az első héten Óbányán jártunk egész napos kirándulás keretében, ahol 10 km-es túrán vettünk részt, mely során eljutottunk egészen Kisújbányáig, érintve a Ferde vízesést, valamint a Bodzás forrást is. Túránk során többször átkeltünk az erdei patakon is – köveken keresztül. Jól esett mindenkinek a reggeli és az ebéd a Pisztrángos tó mellett, ahol egy nagyot játszhattak is a gyerekek az ebéd elfogyasztása után. Fáradtan, de élményekkel gazdagon értünk haza a délután folyamán.

A második héten Bátán voltunk, ahol megnézhettük a Szivattyútelepet, a Fekete Gólya Házat, ahol a tárlatvezetésen túl játékos totókat tölthettek a gyerekek, kézműveskedhettek, népi játékokkal játszhattak, s kipróbálhattak egy mászófalat is. Felsétáltunk a Szent Vér Templomhoz is, ahol egy filmet tekinthettünk meg Bátáról valamint a Templom történetéről, sőt a Királyok útján is végig sétáltunk a gyerekekkel.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 


 

 

„Föld napja” címmel rajz- és fotópályázat

 

A Szekszárdi Humánszolgáltató Központ rajz- és fotópályázatot hirdetett a „Föld napja” címmel. Az alkotópályázat 2023. április elején került meghirdetésre a Szekszárd járás nevelési és oktatási intézményeiben. A középiskolás és a felnőtt korosztálynál pedig ugyanebben a témában természetfotókat vártak a szervezők.

A pályamunkák beküldési határideje 2023. május 5. pénteki nap volt. Az alkotások nem csak a szekszárdi óvodákból is iskolákból érkeztek, hanem a járás több intézményéből is pályáztak a gyermekek, mint például Szedresből, Kistormásról és Őcsényből is. Az elkészült rajzok és a beküldött fotók 2023. május 8-án kerültek a zsűri asztalára, ahol közel 120 alkotásból válogatták ki a verseny helyezettjeit.

Nagyszerű munkák születtek. A díjazottaknak és a felkészítő pedagógusoknak is nagy szeretettel gratulálunk!

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 


 

 

Tavaszi játszóház

/2023. április 6. - április 11. 8:00-16:00/

 

A Humánszolgáltató Központ óvodai és iskolai szociális segítő munkacsoportja Tavaszi játszóházzal várta a gyermekeket a tavaszi szünetben 2023. április 6. csütörtökön és április 11. keddi napon. A játszóház helyszíne a Szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ Csatár terme volt. A két napos programon 8-12 gyermek vett részt a Szekszárdi járás területéről. A csütörtöki napon a Wosinsky Mór Megyei Múzeum interaktív foglalkozása során megismerkedtek a gyermekek a húsvéti szokásokkal. Beszélgettünk a húsvéti hímes tojások mintáiról, a komatál szerepéről. Közösen elkészítettük az illatos fürdő vizet, amiben mind megfürödtünk, hogy egészségesek, szépek és gazdagok legyünk. A foglalkozás hangulatát a hegedű hangja és a közös éneklés tette egyedivé. A nap folyamán készültünk kézműves foglalkozással, ahol a gyermekek húsvéti ajtódíszt, képeslapot készítettek szeretteiknek. A keddi napon az időjárás kegyes volt a túrázó csapatunkhoz, akikkel a Mészöly-tanyáig gyalogoltunk fel a Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársainak vezetésével. A tanyánál kézműves foglalkozással készültek nekünk. A társasjáték foglalkozások, a szabadtéri játékok mindig részei a játszóház programjának, ahogy a közös filmnézés is és a közösségfejlesztő játékok is. A programszervezés során törekedtünk arra, hogy mindkét napon a gyermekek szabadidejüket tartalmasan és szabadon tölthessék.

 

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 


 

 

Húsvéti Játszóház a Szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban

2023.április 2. vasárnap 09:00-13:00

 

A Szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ által megszervezett Húsvéti Játszóház keretein belül a Humánszolgáltató Központ óvodai és iskolai szociális segítő munkatársai kézműves foglalkozással színesítették a programot. A rendezvényen résztvevők közül közel 100 gyermek és szülő látogatta meg a Humánszolgáltató Központ kézműves asztalát, ahol a tavaszi és húsvéti papírdíszeket készítésével várták az alkotni vágyókat.

A program során minden gyermek együtt érkezett a szülővel, nagyszülővel és közösen készítették el a papírcsodákat. A húsvéti ablakdíszt a gyermekek színes tojásokkal és fehér nyuszival díszítették. A tavaszi virág és a kismadár elkészítéséhez különböző mintájú színes papírokból illesztették össze saját alkotásaikat. Korosztálytól függetlenül a húsvéti színezők is nagyon kedveltek voltak. Az alkotói folyamatban öt szociális segítő munkatárs nyújtott segítséget a gyermekeknek.

A szociális segítői munka során fontosnak tartjuk a szülő és a gyermek közötti kapcsolat erősítését. A kézműves foglalkozások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a családtagok közben figyeljenek egymásra, képesek legyenek együtt dolgozni valamin, amely örömmel tölti el s szülőt és gyermeket is egyaránt.

 

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba. 

 

 

 


 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba.