- - - - - -
hétfő, 24 június 2024

 

BESZÁMOLÓ 

Méhek világnapja 2024. május

 

 


 

BESZÁMOLÓ

Mesefesztiválról

 

2024. május 25 – 26 – án a gyermekek városává alakult Szekszárd. A megrendezésre került Mesefesztiválon idén az állatmesék kapták a főszerepet.

A Babits Mihály Kulturális Központ meghívására 2024. május 25-én ezen a programon vett részt intézményünk 6 kollégája.

A színes programkínálathoz kézműves foglalkozással kapcsolódtunk, mely során a hozzánk érkező gyerekek és szüleik készíthettek mesés könyvjelzőket, papírból állatfigurákat- békát, nyuszit, medvét, csigákat, katicát -, valamint állatmesés színezőkkel és puzzlével kedveskedtünk még a gyerekeknek. Sok kisgyerek mindent kipróbált asztalunknál, s mindegyik munkadarabból készítettek, akár több darabot is. Kézműves állomásunk a fesztivál forgatagában nagyon népszerűnek bizonyult, hiszen több mint 100- an fordultak meg nálunk.

A programon sok gyermek volt jelen szüleik kíséretében, köszönhető ez annak is, hogy nagyon gazdag volt a kínálat: koncertek, előadások, fényfestés, mesés játszóparkok, kézműves foglalkoztatók, ökojátszótér, iskolai és óvodai bemutatók, állatsimogatók, arcfestés, gólyalábasok, légvárak, mozifilmek, kirakodóvásár és sok más, színes program.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

 

 CSÁÓ fejlesztő foglalkozás, gyereknap

 

A Családok Átmeneti Otthonában május hónapban is többféle színes programmal, fejlesztő foglalkozással tették gazdagabbá a bent lakó családok életét az ott dolgozó szakemberek. A rendszeres időközönként megszervezett sütő-főző foglalkozás e havi alkalmával a pogácsareceptek közül új konyhai tippek és trükkök megosztásával segítettek egymásnak a lakók. Az előző nap meghajtogatott és hűtőben pihentetett sós finomság jól vizsgázott, hiszen az utolsó morzsáig elfogyasztották a családok .

Az otthonban dolgozók 2024. május első vasárnapján a kisgyermekekkel együtt ajándékot készítettek az ott élő édesanyák részére. Intézményi keretek között is az ünnep meghittségét, családias jellegét megőrizve történt az ünneplés, és a munkatársak is átadhattak a szülőknek szóló meglepetéseket az adományozók jóvoltából.

A Családok Átmeneti Otthona dolgozói május utolsó hétvégéjén személyre szóló ajándékokkal lepték meg az otthonban élő kicsiket gyermeknap alkalmából. A játékokat a Paks II. Zrt. adományozta, míg a cukrászdában levásárolható fagylalt utalványok, és pöttyös labdák Keszthelyiné Éhl Mária gyűjtésének és segítő munkájának eredményeként jutott el a családokhoz. A nap fénypontja a közös fánksütés volt: az elkészült tésztát különlegessé tették azzal, hogy együtt vattacukormorzsát szórtak és olvasztott csokoládét csorgattak rá, majd a finomságokat együtt kóstolgathatták a kicsik.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

 

Beszámoló

Családi napról

  

„OKÉ” Családi napunkat 2024. május 4- én délután tartottuk meg az érdeklődő gyermekek és családjaik részére Szekszárdon az Energia- parkban.

Az időjárás kedvezett nekünk, így nem volt akadálya eseményünk megvalósításának e csodaszép, napsütésese délutánon.

Mi, a Humánszolgáltató Központ munkatársai is nagy izgalommal, lelkesedéssel készültünk erre a napra, telis- tele jobbnál jobb ötletekkel, programelemekkel.

 

Programjaink között szerepeltek:

 • kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak,
 • színezősarok,
 • rejtvények és rejtélyes feladatok különböző korosztálynak,
 • sportjátékok kicsiknek és nagyoknak,
 • népi játékok az egész családnak,
 • társasjátékokkal való ismerkedés,
 • RÉV játékos programjai.

 

A gyerekek a regisztrációt követően egy pecsétgyűjtő füzetet kaptak, amibe az egyes állomásokon való megjelenésük után egy- egy pecsétet kaphattak, miután kipróbálták magukat adott játékos feladatokban, vagy éppen kézműveskedhettek. Ha mindegyik állomást végig járták, akkor a regisztrációs pultnál ajándékot választhattak maguknak, mely lehetett plüssfigura, hűtőmágnes, foglalkoztató füzet, toll, és még sok- sok más érdekes dolog.

Nagyon köszönjük a RÉV munkatársainak, hogy részvételükkel színesítették programunkat.

Családi napunk nagyon jól sikerült, több mint százan látogattak ki ezen a délutánon programunkra. Öröm volt látnunk a gyerekek szemében a kíváncsiságot, az örömöt, arcukon a mosolyt, ahogy egy- egy játékban részt vettek, s ott mindig valamilyen szuper élményben lehetett részük.

 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

Adományozás CSÁÓ

 

A Paks II. Zrt. munkatársaitól érkezett - több mint ezer tételből álló - adománycsomag a szekszárdi és dombóvári Családok Átmeneti Otthonaiba.

A dolgozók tisztasági- és tisztálkodási szereket, ruhákat és játékokat gyűjtöttek a két intézménynek. Köszönjük a támogatást! 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

 

Adománynap 2024. április

 

A Szekszárdi Humánszolgáltató Központ Család-és Gyermekjóléti Szolgálata  költözése előtt, 2024. április 26.-án (pénteken) 14 - 16.00 óra között utoljára tartotta meg adománynapját ideiglenes telephelyén - a Szekszárd, Szent István tér 10. szám alatt.

A következő adománynapon, 2024.05.31.-én (pénteken) 14-16 óráig már régi helyünkön -  Szekszárd, Vörösmarty M. u. 5. szám alatt -  várjuk az érdeklődőket.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

 

Beporzóbarát kert

 

A Családok Átmeneti Otthona kertszépítő csoportjához csatlakozva, azt kiegészítve 2024. áprilisban a  Szekszárdi 1. Számú Óvoda „E.ON Föld bajnokai pályázat panelparadicsom, beporzóbarát kert” projektjének keretében, levendula palántákkal ajándékozta meg az intézményt. Az illatos virágok most az előkert, utcára néző részét díszítik, illetve az év során többféle virágpalánta kerül majd segítségükkel az otthon birtokába. Az elkövetkezendő években is folytatódik ez a jellegű együttműködés a két intézmény között.”

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

 

Alkotópályázat

 

A Családok Átmeneti Otthona, 2024. márciusában alkotópályázatot hirdetett az otthonban élő kisgyermekek számára „Űrutazás” címmel. A felhívásra bármilyen hagyományos technikával készült művel lehetett jelentkezni. A színes, izgalmas pályamunkák elkészítőinek mindegyike dicsérő oklevélben és jutalom ajándékban részesült.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

Sütő-főző fejlesztő foglalkozás CSÁÓ

 

A Családok Átmeneti Otthonában a hagyományos sütő-főző fejlesztő foglalkozások márciusi és áprilisi alkalmainak során egy édes és két sós finomság sütését próbálhatták ki a lakók. A kisgyermekek kívánságára és az ő bevonásukkal készítettek el a dolgozók a márványkuglófot. A rendkívül egyszerű és elronthatatlan édesség elkészítése sikerélményt jelentett a családok számára. A következő foglalkozás célja volt az olcsó, kiadós, finom ételreceptek keresése a szülőkkel együtt. Sós sütemények közül a „hagyományos, régimódi zsíros pogácsa” és a „fokhagymás, metélőhagymás csiga” elkészítésére esett a választás. A közösen elkészített ételeket a családok együtt fogyaszthatták el. 

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

Kertszépítő csoport 

2024. április

 

A Családok Átmeneti Otthona szakemberei számára fontos cél az, hogy az intézményben élő családok számára igényes, szép lakókörnyezetet teremtsenek meg. A lakók bevonásával az áprilisi kertszépítő csoport során folytatódott az előkert takarítása, csinosítása. A gyermekek a szüleik mellett örömmel kapcsolódtak be a friss levegőn, tavaszi virágok között végzett mozgásos tevékenységbe.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

"Ügyes apró kezek" Húsvét

 

2024. március 28.-án (csütörtökön) 16 - 18.30 óra között."Ügyes apró kezek" kézműves sorozatunk Húsvéti foglalkozását tartottuk meg - a  Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál.  - Az ünnepre készülve -  papír nyuszik készültek,  -  valamint húsvéti kosárkák a nyuszik részére, melyeket selyemvirágokkal és apró tojásokkal szépen feldíszítettek a gyerekek. A résztvevő gyerekeket Húsvét alkalmából sütivel, pattogatott kukorica bárányokkal leptük meg.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

 

Húsvéti készülődés, tojásfestés

 

„Az húsvéti készülődés, a tavaszi ünnepre hangolódás izgalommal teli időszak volt a Családok Átmeneti Otthonában. A közös tojásfestéssel, díszítéssel, tojásfa állítással, locsolóversek tanulásával hagyományokat elevenítettek fel az otthon dolgozói és a lakói. Az adományozók jóvoltából apró ajándékkal lepték meg az édesanyákat az otthon munkatársai. A gyermekek részére pedig személyre szóló ajándékokat, édességcsomagokat adtak át.”

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

BESZÁMOLÓ

Húsvéti játszóházról

 

A Babits Mihály Kulturális Központ meghívására 2024. március 24. napon Húsvéti játszóházon vett részt intézményünk 5 óvodai és iskolai szociális segítő munkatársa.

A színes programkínálathoz kézműves foglalkozással kapcsolódtunk, mely során a hozzánk érkező gyerekek és szüleik készíthettek húsvéti nyulat, ajtódíszt, valamint képeslapot is. Sok kisgyerek mindent kipróbált asztalunknál, s mindegyik munkadarabból készítettek, akár több darabot is.

A programon 42 gyermek volt jelen szüleik kíséretében, köszönhető ez annak is, hogy nagyon gazdag volt a kínálat:

- Tojásfestés, húsvéti kopogtató, arcfestés, papírnyuszi, varrt húsvéti tojás, kifújt patchwork tojás,

- Tücsök Zenés Szinpad Egyesület műsora

- Nagy Molnár Dávid II. helyezett világbajnok bűvész gyerekműsorát is megtekinthették a résztvevők.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

Báta adománynap

 

A Humánszolgáltató Központ Családsegítő - és Gyermekjóléti Központ Család-és Gyermekjóléti Szolgálata Báta településen 2024.03.27. napon a Tolna Vármegyei Védőnői Szolgálat Báta település kirendelt védőnőjével közösen Adománynapot tartott.

A programon 10 család vett részt, örömmel fogadták a felajánlott adományokat, mely számukra a ruházkodásuk terén hatalmas segítséget jelent.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

 

 Lazítsunk csoportfoglalkozás

 

A Lazítsunk csoport foglalkozáson négyen vettek részt. A téma a tavasz várása, színes virágok készítése tojásos dobozból, majd az elkészített virágokból ajtó, illetve asztali dísz készítése. Mindenki saját maga elképzelése szerint dolgozott, vidám hangulatban telt a foglalkozás nagyon szép, egyedi alkotások születtek.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

 

 Adománynap 2024. március

 

A Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál 2024. március 22. napon (pénteken) 14.00-16.00 óra között Adománynapot  tartottunk.  A megjelentek  játékokat, csecsemő és gyerekruhákat,  babaholmikat és felnőtt ruhákat válogathattak a felajánlott adományokból.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

„Mit Tegyünk ha megsérül a gyermek?”

 

2024.03. 18. napon „Mit Tegyünk ha megsérül a gyermek?” címmel interaktív beszélgetésre hívták a Családok Átmeneti Otthonában élő szülőket az ott dolgozó szakemberek. A program meghívott előadója, Fenyvesiné Szűcs Zsuzsanna védőnő, a mindennapokban előforduló gyermekbalesetek esetén szükséges teendőket és szükséges beavatkozásokat mondta el a lakóknak, valamint felhívta a figyelmet a balesetek megelőzésének a fontosságára. A beszélgetés nagyon jó hangulatban zajlott, fontos kérdéseket sikerült megbeszélni. Köszönjük Zsuzsi a nagyon hasznos együttműködést!

 

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

Kertszépítő csoport

 

A Családok Átmeneti Otthona lakóit és dolgozóit a korai tavasz a kertbe csalogatta. A márciusi kertszépítő csoport során az udvar és előkert takarításán, szépítésén vettek részt a szülők és a gyerekeik szociális szakember irányításával. Célja a lakókban kialakítani a felelősségérzetet a saját környezetük iránt, igényes, szép, ápolt kinti élettér létrehozása, csapatban való tevékenykedés megélése. A friss levegőn való tartózkodás során a lelki feltöltődés is szerepet kapott.”

 

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

Beszámoló

„Tervezd meg a legmenőbb álarcot” – alkotói pályázatról

  

Pályázatunkat 2024. januárjában hirdettük meg a járásunkban élő óvodásoknak és általános iskolásoknak, melyre 110 db alkotás érkezett be 2024. február 20 - ig, a megadott határidőig.

A pályaműveknél a technika, méret szabadon választható volt, mellyel éltek is a gyerekek. Elmondható, hogy egyre ötletesebb alkotásokat készítenek pályázatainkra.

Készültek képek festési módszerrel, de a színes ceruzák, filctollak, flitterek és gyöngyök is kedveltek voltak a tanulók között, sőt már különböző technikák keverését is felfedeztük egyes munkáknál.

Mint mindig, most is nehéz helyzetben voltunk a díjak odaítélésénél, a szebbnél szebb és tartalmas alkotásokat látva.

 

Díjazottak a rajzpályázaton:

 

Óvoda:

I. Hoffmann Kata – PTE Gyakorló Óvoda

II. Markó Balázs – Várdombi Óvoda

III. „Az Én Ovim” 1. csoportja

 

Alsótagozat:

I. Berta Manna Lujza – Szekszárdi Baka István Általános Iskola 2. osztály

II. Plesz Hanga - Szekszárdi Baka István Általános Iskola 4. osztály-III. Gyuris Milos – Babits Mihály Általános Iskola 1. osztály

III. Magyar Letícia – Perczel Mór Általános Iskola Őcsény 2. osztály

 

Különdíj

Babits Zorka - Szekszárdi Baka István Általános Iskola 3. osztály

 

 

Felsőtagozat:

I. Allegue Donia - Szekszárdi Baka István Általános Iskola 5. osztály

II. Acsádi Kamilla - Szekszárdi Baka István Általános Iskola 5. osztály

III. Péter Gábor – Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola 7. o

 

Díjazottjainknak szívből gratulálunk!

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

Csere-bere nap

 

A Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál 2024. február 23. napon (pénteken) 14.00-16.00 óra között „Csere-bere” napot tartottunk. Klienseink egymás között cserélték a gyermek ruhákat, téli holmikat, de felajánlott, beérkezett adományokból is válogathattak.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

 

 Farsangi foglalkozás

 

2024. február 22. napon (csütörtökön) 16.00-18.30 óra között "Ügyes apró kezek" kézműves sorozatunk Farsangi foglalkozását tartottuk, a Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál. A tél búcsúztatására hangolódva farsangi álarcokat és kalapokat, a kreatívabb gyerekek apró kiegészítőket is készítettek a jelmezeikhez. 

 

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

Összefoglaló sütő-főző csoport

 

„2024. februárjában a sütő-főző fejlesztő célú foglalkozássorozat keretében a házi sportszelet készítésével ismerkedhettek meg a lakók a Családok Átmeneti Otthonában. A könnyedén és gyorsan elkészíthető, elronthatatlan sütemény a gyakorlatlan háziasszonyoknak is sikerélményt nyújtott. A szülőkön kívül a kisgyermekeket is be tudták vonni a dolgozók a készítésbe. Elkészített finomságot a családok együtt fogyaszthatták el.”

 

 A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

 

 CSÁO Képeslap foglalkozás

„Vidám, tavaszi képeslapok készítésével csalogatták a napsugarakat elő a Családok Átmeneti Otthona dolgozói és lakói a 2024. 02. 13.-án tartott foglalkozáson. Az otthon saját kertjében is nyíló hóvirágok a képeslapokon papírból formázva jelentek meg, de akinek kedve volt szívekkel díszített üdvözlőlapokat is készíthetett.”

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 


 

 

BESZÁMOLÓ 

Farsangi játszóházról

 

A Babits Mihály Kulturális Központ meghívására 2024. február 11 - én Farsangi játszóházon vett részt intézményünk 4 óvodai és iskolai szociális segítő munkatársa.

A színes programkínálathoz kézműves foglalkozással kapcsolódtunk, mely során a hozzánk érkező gyerekek és szüleik készíthettek bohócos könyvjelzőt, flitteres álarcos szemüvegeket, valamint különböző állatos álarcokat is. Sok kisgyerek mindent kipróbált asztalunknál, s mindegyik munkadarabból készítettek, akár több darabot is.

A programon sok gyermek volt jelen szüleik kíséretében, köszönhető ez annak is, hogy nagyon gazdag volt a kínálat:

 • Bartina Néptánc Egyesület gyermekfarsangjának produkciói,
 • ,,Itt a Farsang! Áll a bál!” – vidám, zenés, interaktív bohócműsor,
 • Kézműves foglalkozások: papírbohóc, farsangi szemüveg, álarcok, bohóc könyvjelző, csillámtetkó, és még sok más,
 • frissen sütött fánk és meleg tea a résztvevőknek.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

 

Farsangi mulatság 2024.

 

2024. 01. 27.-én délután farsangi mulatságra invitáltálták az intézmény lakóit a Családok Átmeneti Otthona dolgozói. A gyerekek által már várt programra az előző napokban elkezdték díszíteni a szobákat.A kézműveskedés az esemény napján álarcok, mókás szemüvegek készítésével folytatódott. A kicsik jelmezbe öltözve űzték el a telet, közben szörp, sós- és édes harapnivaló is került az asztalra. A nap fénypontjaként a gyerekek tombolatárgyakat, játékokat, édességeket kaptak ajándékba

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba

 

 


 

 

A Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál "Ügyes apró kezek" címmel kézműves foglalkozást tartottunk - 2024. január 18. napon (csütörtökön) 16.00 - 18.30 óra között. A csoportfoglalkozáson résztvevő gyerekek fehér hópelyheket és csillogó jégvirágokat készítettek. A foglalkozás ideje alatt kint elkezdett szakadni a hó, ami igazán különleges élményt nyújtott. A foglalkozás során felelevenítettük a téli szünetben szerzett élményeket, beszélgettünk az időjárás változásról.

 

A programról készült fényképek megtalálhatóak a Képgaléria menüpontba